Články

Najnovšie príspevky blogu

May 3, 2022
Mleté mäso
Mletie je jedným z najklasickejších spôsobov spracovania mäsa a pomlieť sa dá v podstate „úplne všetko“. Mletému mäsu stačí pomerne kratšia doba tepelnej úpravy a niektoré druhy mletého mäsa (napríklad hovädzie) môžu byť konzumované aj v surovom stave. Nevýhodou je, že po pomletí sa masu skracuje trvanlivosť a býva tak náchylnejšia na napadnutie baktériami a znehodnocuje sa. K najbežnejšie...
May 2, 2022
Vákuové sáčky na varenie sous vide a vychytaný recept k tomu
Ako sme si už povedali v jednom z minulých článkov, tak vákuovanie je úžasná a pritom vcelku jednoduchá metóda, ktorá môže slúžiť v gastroinómii nielen na uchovávanie potravín, ale aj na špeciálnu metódu varenia, ktorá sa nazýva francúzskym výrazom „sous vide“ – čo neznamená nič iné ako „vo vákuu“.
Mar 20, 2022
Ochranné pomôcky
Všetci si určite pamätáme porekadlá, ktoré nám boli vtĺkané do hlavy už od útleho detstva: „Čistota pol zdravia“ a „Bezpečnosť predovšetkým“. Samozrejme sú tieto porekadlá stále aktuálne a čo sa týka čistoty, tak dôležitosť jej dodržiavania prišla znovu na pretras v nedávno minulom čase, keď prepukla pandémia Covid – 19. Samozrejme dodržiavať hygienické štandardy a zásady bezpečnosti práce je v...
Mar 15, 2022
Výhody vákuovania
Jedlom sa neskutočne plytvá a odhady hovoria o tom, že sa vyhodí až 1/3 všetkého vyprodukovaného jedla. Prináša to problém nielen našej peňaženke, ale predovšetkým životnému prostrediu a predstavuje to, v čase, keď stále na tejto planéte existujú ľudia, ktorí trpia hladom, aj veľký morálny problém. Len veľmi ťažko niečo zmôžeme s prístupom veľkých korporácií, ale veľmi ľahko môžeme upraviť,...
Feb 23, 2022
Fenomén: Hamburger
Asi ťažko by sme našli ikonickejší a legendárnejší pokrm ako hamburger. Pre niektorých len rýchlovka na zahnanie akútneho hladu, pre niekoho bezmála svätý grál, u ktorého stále hľadá ďalšie a ďalšie variácie chutí a pre niekoho vďačná kuchárska téma a podnet na súťaženieo čo najlepší domáci výtvor s podobne naladenými kuchármi.
Jul 31, 2021
Trhané bravčové mäso a jeho použitia v gastronómii
Pulled pork čiže trhané bravčové, je americká klasická príprava bravčového mäsa, ktoré sa peklo na barbecue aj s kosťami a kožou, pretože takýto kus mäsa, sa tak ľahko nevysuší a zostáva šťavnatý. Trhané bravčové sa však v rôznych obdobách objavuje v rozličných svetových kuchyniach a pre svoju úžasnú chuť udomácnilo aj u nás, a to najmä ako tzv. Street food. Šťavnaté kúsočky pomaly pečeného...
Zobrazenie 1 - 6 zo 16 článkov