
Fenomén: Hamburger
Asi ťažko by sme našli ikonickejší a legendárnejší pokrm ako hamburger. Pre niektorých len rýchlovka na zahnanie akútneho hladu, pre niekoho bezmála svätý grál, u ktorého stále hľadá ďalšie a ďalšie variácie chutí a pre niekoho vďačná kuchárska téma a podnet na súťaženie
o čo najlepší domáci výtvor s podobne naladenými kuchármi.
Aj v našich končinách si hamburger získal za posledných 30 rokov značnú obľubu a je rozhodne treba povedať, že od nesmelých pokusov o akúsi českú variantu burgera sa aj mnohé pouličné stánky a hladné okná etablovali ako miesta vyhľadávané gurmánmi. Skrátka hamburger môžete kúpiť ako v zapadnutom rýchlom občerstvení, tak aj v michelinskej reštaurácii av tom je ich kúzlo.
História hamburgera siaha do začiatku 19. storočia, a názov skutočne odkazuje na nemecký prístav Hamburg. Hovädzie z okolia Hamburgu malo výbornú povesť hlavne u námorníkov v tunajšom prístave, a tak niet divu, že sa ešte počas 19. storočia dostal recept na placky
z mletého hovädzieho do USA, kde boli pre potreby rýchleho občerstvenia, z počiatku najmä pre robotníkov z tovární, vkladané
do žemle a doplnené zeleninou a rozličnými dresingami.
V súčasnosti je možné obľúbenosť tohto pokrmu ilustrovať napríklad tým, že napríklad len reťazec McDonald's predá po celom svete 75 hamburgerov za sekundu. A aký že je teda ten úplne najlepší recept na hamburger? V tomto prípade bezo zvyšku platí: „Sto ľudí, sto chutí“. Od klasickej koncepcie placky z mletého mäsa v žemli sa hamburger posunul do mnohých rôznych sfér, napríklad použitím rôznych druhov mäsa a žemlí, pričom momentálnym hitom sú hamburgery obsahujúce namiesto mäsa jeho rastlinnú alternatívu,
či chcete náhradu, pričom je nutné povedať, že niektoré z týchto hamburgerov sú tiež výborné, hoci či označovať toto jedlo ako hamburger je pomerne diskutabilné.
Na čom sa však zhodne väčšina milovníkov hamburgerov je to použitie kvalitného hovädzieho mäsa, domáceho pečiva, čerstvej chrumkavej zeleniny a kvalitného dresingu, ktorý chuťovo podčiarkne všetky použité ingrediencie. Najlepšie na tom všetkom je, že si perfektný
a vymazlený burger môžeme aj bez väčších kuchárskych skúseností a schopností urobiť doma, alebo na záhrade pri grilovaní
s priateľmi.
Komentáre
Zanechajte svoj komentár