Blog Masostroje

Rezné dosky

Rezné dosky a nože môžeme smelo označiť za taký základný prvok každého mlynčeka či krájačky, pretože sú nevyhnutným komponentom pri činnosti, ku ktorej sú tieto stroje primárne určené, teda na mletie a krájanie mäsa. Kvalitná rezná doska by mala mäso spracovať účinne, ale zároveň šetrne a rôzne mäsové produkty vyžadujú aj špecifické spôsoby mletia alebo rezania.

today

Street food kontajnery a trucky

Ak je možné v súčasnej gastronómii hovoriť o skutočnom fenoméne, potom je to street food alebo pouličné stravovanie. Street food síce nie je už z podstaty žiadnou novinkou, pouličný predaj jedla bol úplne bežný už napríklad v staroveku, teraz ale zažíva tento štýl rýchleho občerstvenia celosvetovo priam renesanciu. Vyskúšať miestne špeciality priamo na ulici je jeden z najlepších spôsobov, ako pri cestovaní spoznať krajinu v ktorej sa nachádzate ešte lepšie a naplno nasať miestnu atmosféru.

today

Mleté mäso

Mletie je jedným z najklasickejších spôsobov spracovania mäsa a pomlieť sa dá v podstate „úplne všetko“. Mletému mäsu stačí pomerne kratšia doba tepelnej úpravy a niektoré druhy mletého mäsa (napríklad hovädzie) môžu byť konzumované aj v surovom stave. Nevýhodou je, že po pomletí sa masu skracuje trvanlivosť a býva tak náchylnejšia na napadnutie baktériami a znehodnocuje sa. K najbežnejšie využívaným druhom mletého mäsa patrí mleté bravčovéa hovädzie mäso a ich kombinácia v rôznom pomere. Pomerne bežne možno zohnať aj mleté hydinové mäso, ale aj napríklad zverinu.

today

Vákuové sáčky na varenie sous vide a vychytaný recept k tomu

Ako sme si už povedali v jednom z minulých článkov, tak vákuovanie je úžasná a pritom vcelku jednoduchá metóda, ktorá môže slúžiť v gastroinómii nielen na uchovávanie potravín, ale aj na špeciálnu metódu varenia, ktorá sa nazýva francúzskym výrazom „sous vide“ – čo neznamená nič iné ako „vo vákuu“.

today

Korenie pre každé varenie

Rozličné korenie, ktoré dnes vnímame ako nevyhnutnosť pri varení, bolo ešte pred zhruba dvesto rokmi drahou a luxusnou záležitosťou. Dnes už si ani nevieme predstaviť prípravu jedál bez použitia nášho obľúbeného korenia a „plané“ jedlo väčšina z nás prijíma len s veľkou nevôľou.

today

Ochranné pomôcky

Všetci si určite pamätáme porekadlá, ktoré nám boli vtĺkané do hlavy už od útleho detstva: „Čistota pol zdravia“ a „Bezpečnosť predovšetkým“. Samozrejme sú tieto porekadlá stále aktuálne a čo sa týka čistoty, tak dôležitosť jej dodržiavania prišla znovu na pretras v nedávno minulom čase, keď prepukla pandémia Covid – 19. Samozrejme dodržiavať hygienické štandardy a zásady bezpečnosti práce je v gastro priemysle absolútnou nevyhnutnosťouav spoločnosti Masostroje Vám radi ponúkneme špičkové ochranné pomôcky, ktoré Vám uľahčia dosiahnutie tej najvyššej úrovne hygieny a bezpečnosti pri práci s mäsom a inými potravinami.

today

Výhody vákuovania

Jedlom sa neskutočne plytvá a odhady hovoria o tom, že sa vyhodí až 1/3 všetkého vyprodukovaného jedla. Prináša to problém nielen našej peňaženke, ale predovšetkým životnému prostrediu a predstavuje to, v čase, keď stále na tejto planéte existujú ľudia, ktorí trpia hladom, aj veľký morálny problém. Len veľmi ťažko niečo zmôžeme s prístupom veľkých korporácií, ale veľmi ľahko môžeme upraviť, alebo úplne zmeniť náš prístup k plytvaniu potravinami. Určite sa zhodneme na tom, že väčšinu potravín, ktoré v domácnosti, ale aj v gastro prevádzkach vyhodíme, vyhadzujeme preto, že sa pokazili. Tomu sa dá zabrániť jednak tým, že nebudeme nakupovať prílišný nadbytok potravín s krátkou dobou trvanlivosti a rovnako aj tým, že budeme potraviny lepšie uchovávať.

today

Fenomén: Hamburger

Asi ťažko by sme našli ikonickejší a legendárnejší pokrm ako hamburger. Pre niektorých len rýchlovka na zahnanie akútneho hladu, pre niekoho bezmála svätý grál, u ktorého stále hľadá ďalšie a ďalšie variácie chutí a pre niekoho vďačná kuchárska téma a podnet na súťaženieo čo najlepší domáci výtvor s podobne naladenými kuchármi.

today

Nôž Oskard NK 038

Značka poľského výrobcu nožov Oskard, nie je na poli výrobcov nožov ničím neznámym a sláva tejto značky je veľmi zaslúžený. Tento výrobca sa kvalitou svojich výrobkov a varietou ponúkaných typov nožov, môže smelo rovnať aj tradičným nemeckým výrobcom, či slávnym výrobcom zo Škandinávie.

today

Vákuové sáčky pre vákuové baličky

Vákuové baličky sú nepostrádateľným pomocníkom nielen pre mäsiarov a kuchárov, ale aj pre domácnosti. Je možné vďaka nim potraviny uchovávať bez prístupu vzduchu, a tak predlžuje ich čerstvosť. V domácnosti potom vákuové baličky umožnia neplytvať s jedlom, poprípade pripraviť jedlo na zmrazenie a rozhodne nemôžeme zabúdať ani na varenie vo vákuu, tzv. sous vide.

today

Oleje a filtre BUSCH

Každá práca si žiada svoje, a to ako zo strany ľudí, tak zo strany vybavenia a potrebného príslušenstva. Samozrejmosťou potom je kvalita na všetkých týchto úrovniach. Keď mu máte plne zabezpečené tie najlepšie podmienky, tak môžete smelo zákazníkovi ponúknuť svoj produkt. Vyššie uvedené sa úplne hodí na vákuové baliace stroje a k nim patriace oleja a filtre značky BUSCH. Jedno bez druhého nemôže dobre existovať. Stavte preto na osvedčenú značku na trhu - oleje a filtre BUSCH.

today

Trhané bravčové mäso a jeho použitia v gastronómii

Pulled pork čiže trhané bravčové, je americká klasická príprava bravčového mäsa, ktoré sa peklo na barbecue aj s kosťami a kožou, pretože takýto kus mäsa, sa tak ľahko nevysuší a zostáva šťavnatý. Trhané bravčové sa však v rôznych obdobách objavuje v rozličných svetových kuchyniach a pre svoju úžasnú chuť udomácnilo aj u nás, a to najmä ako tzv. Street food. Šťavnaté kúsočky pomaly pečeného mäsa sa skvele hodí do hamburgerových žemlí, do sendvičov, bagiet, ale skvele si ho užijete aj so salátkem, zemiakovou kašou, alebo napríklad s ryžou. Záleží skrátka na tom, do ktorej časti sveta sa chcete pomocou gastronómie pozrieť.

today