Ostalo vám doma po víkende niekoľko špekačiek? Uvarte si rýchly falošný kotlíkový guľáš - rýchly obed, ktorý zahreje, zasýti a chuťovo poteší každého stravníka. Ani oheň nepotrebujete zakladať, spravte si ho v zrýchlenej verzii doma na sporáku.  Ale aby ste zachovali pravé chute falošného kotlíkového guľášu je potrebné dodržať niekoľko zásad.

Ako prvé je to kvalitný masový vývar, ktorý je hlavným nositeľom chuti. Je to proste paradox. Tábornícke, vonkajšie jedlo, a potrebuje vývar. Do prírody asi tažko budete ťahať so sebou pohár s domácim vývarom, takže vo väčšine prípadov je ho možné nahrádiť kvalitným bio instatným bujónom bez pridaného glutamánu (v priateľnom zložení je ich na trhu hneď niekoľko). Keď varíte guláš doma, použite originál silný masový vývar bez ktorého by chuť bola plytká a planá, aj keď by ste sa ho snažili vylepšit korením, paprikou či soľou.

Druhým základým pravidlom je špekáčiky opiecť samostatne na panvici, aby ste docielili žiadanú chuť opečených špekáčikov, a až tesne pred dochutením ich pridať do gulášu, ale nevyvárať dlho aby sa z nich nevyvarila všetka chuť.

buřt

Tretím pravidlom je koreninové kombo červená paprika, mletý kmín a majoránka, ktoré sú nevyhnutnými koreninami k dosiahnutiu originál chuti.

Správne zahustenie je poslednou zásadou pri varení falošného guľášu, aby to bolo dokonalé. Ideálne múku opražiť hneď na začiatku s cibuľou, vytvoriť takzvanú cibulovú záprašku, ktorá sa potom celú dobu varí s bramborami.

Na falošný guláš budete potrebovať:

1ks na jemno nakrájanej cibule
1 pl sádla
2ks strúčiku cesnaku
1 čl červenej papriky
2 ks špekáčky
1 kg zemiakov
½ čl kmínu
½ čl majoránky
2 l masového vývaru
Soľ podle chuti

Postup:

V hrnci si speníme sadlo s cibuľou, pridáme pretlačený cesnak. Keď je zmes opečená dozlatova pridáme 2 lyžice múky, krátko opražíme, pridáme papriku, kmín, soľ a prilejeme vývar.

buřtguláš

Necháme zavrieť a rozmiešame prípadné vzniknuté hrudky múky. Keď zmes zavrie pridáme na kocky pokrájané zemiaky a necháme variť 15 minút. Medzitým si na panvičke opečieme špekáčiky, nakrájané na menšie kúsky. Keď sú už zemiaky takmer mäkké, pridáme do hrnca opečené špekáčky aj s výpekom.

Necháme to povariť 5 minút, aby sa spojili chute a úplne v závere pridáme sušenú majoránku, necháme zovrieť 1 poslednú minútu a máte hotovo. Podávajte s pečivom alebo chlebom.

buřtguláš originál

Súvisiace produkty

Komentáre (0)

Nie sú tu žiadne komentáre