Keď sa povie leto určite každého z nás napadne grilovanie všemožných dobrôt na záhrade s priateľmi či rodinou. Skúsili ste niekedy ugrilovať aj niečo iné ako steak či klobásky? Zopár zaujímavých a overených tipov Vám ponúkame aj my. Na to aby ste ugrilovali naozaj chutný hovädzí steak potrebujete v prvom rade kvalitný kus mäsa, dobre rozpálený gril, soľ a čierne korenie a nerezové kliešte na obracanie mäsa na grile. To je klasika, ktorú už každý určite skúsil. Ale čo tak ugrilovať si syr či ananás? 

grilované kuře

Grilované chuťovky na každú párty

Grilované slivky v slanine

Toto je perfektné predjedlo, ktoré svojou sladko-slanou chuťou zaujme každého. Budete potrebovať len sušené slivky, ktoré každú obalíte v plátku anglickej slaniny. Slaninu môžete zaistiť dreveným špáradlom aby dobre držala na slivke pri otáčaní na grile. Stačí 5 minút grilovať a máte hotovo. Slivky je možné nahradiť aj obvarenou špargľou, ktorú obalíte v slanine a ugrilujete do chrumkava.

špargľa na grile

Grilovaný halloumi alebo hermelín?

Grilovaný halloumi je veľmi chutný grécky syr a jednoduchý na prípravu. Kúpite ho už skoro v každom supermarkete,  hodí sa k nemu grilovaná zelenina a čerstvý šalát, takže rýchlu, chutnú a zdravú večeru môžete mať nachystanú za 15 minút. Je výborný na grilovanie, pretože sa nerozteká a grilovaním sa na ňom vytvára chrumkavý povrch, stačí z každej strany len 5 minút, dôležité je pred grilovaním ho potrieť olejom alebo maslom. Svojou slanšou a špecifickou chuťou nepotrebuje už žiadne špeciálne korenie či soľ na dochutenie, avšak ak si ho chcete ozvláštniť po skončení grilovania ho posypte čili vločkami a pokvapkajte olivovým olejom.

Keď vám chutia plesňové syry, na grilovanom hermelíne si určite pochutnáte. Budete potrebovať hermelín, alobal, olej, cibuľu, zmes grilovaného korenia a ríbezľovú marmeládu. Vezmite si 20 cm kúsok alobalu, do stredu nalejte olej, pridajte tenké plátky cibule, grilované korenie, položte na to hermelín, pokvapkajte olejom, posypte korením, pridajte plátky cibule a pevne zabaľte do alobalu. Grilujte 5-7 minút z každej strany. Následne vyberte syr z alobalu a na vrch dajte lyžičku ríbezľovej marmelády. Podávajte so šalátom z čerstvej zeleniny a opečeným pečivom.

halloumi na grile

Grilované šampiňóny a kukurica 

Ku grilovanému mäsu či syru neodmysliteľne patrí aj grilovaná zelenina ako je kukurica, špargľa, cuketa, paprika, baklažán či šampiňóny. Dôležité je si zeleninu umyť, nakrájať na väčšie kusy, poliať kvalitným olejom, osoliť a okoreniť čiernym korením. Všetko poriadne premiešať a môžete začať grilovať. Pri grilovaní je dôležité nespáliť to čo grilujete, spálené jedlo je nezdravé a karcinogénne.

grilovane sampinony
grilovana kukurica
cuketa na grile

Grilovaný ananás aj melón

Grilovaný ananás? Budete prekvapený ako skvele grilovaný ananás chutí, stačí potrieť maslom, pokvapkať citrónovou šťavou, pridať mleté čierne korenie a štipku soli. Grilujte z každej strany 5 minút. Podávajte s bielym jogurtom a medom. Ananás môžete nahradiť melónom, postup je rovnaký. Grilovaním sa u melóna aj ananásu zvýrazní sladká chuť, ktorá zaujímavo dopĺňa ostatné grilované špeciality.

grilovany ananas
grilovany melon

Dip ku čerstvej či grilovanej zelenine? Určite áno.

Bryndzový

1 Bryndzu zmiešajte s 1 kyslou smotanou, osoľte, pridajte červenú mletú papriku a nakrájanú pažítku, všetko premiešajte a nechajte odstáť v chladničke min 30 minút.

Uhorkový

1 uhorku nastrúhajte na väčšom strúhadle, pridajte pretlačený 1 strúčik cesnaku, najemno nakrájaný kôpor, soľ, pridajte kyslú smotanu, dôkladne premiešajte a nechajte odstáť v chladničke 30 minút.

Pikantný avokádový

1 avokádo roztlačte vidličkou, pridajte 1 strúčik cesnaku, najemno nakrájanú zelenú jarnú cibuľku, 4 na menšie kúsky nakrájané paradajky, soľ, čierne korenie, 1 najemno nakrájanú čili papričku, šťavu z jedného citróna, 2 lyžice kyslej smotany. Všetko spolu ručne zmiešajte a nechajte odležať v chladničke 30  minút.

Paradajkový

6 uvarených paradajok rozmixujeme s 1 menšou hlavičkou upečeného cesnaku, soľou, čerstvým koriandrom, olivovým olejom, 1 lyžicou citrónovej šťavy, čiernym korením a 100 g balkánskeho syru. Vymixujte na hladkú hmotu a môžete konzumovať.

dip omačky gril

Súvisiace produkty

Komentáre (0)

Nie sú tu žiadne komentáre