Slovo "guláš" pochádza z maďarského slova "gulyás," čo znamená pastier dobytka. V ich podaní šlo o hustú polievku s hromadou mäsa, cibule a mrkvy pripravovanou v kotlíku na ohni. Toto jedlo bolo praktické a výživné, ideálne na dlhé cesty s dobytkom. Pravý maďarský guláš obsahuje samozrejme papriku (do Maďarska sa dostala v 16. storočí), ktorá dodala guľášu jeho charakteristickú červenú farbu a špecifickú chuť. Tradične sa servíruje s bielym chlebom. V Česku a na Slovensku sa guláš často pripravuje so zemiakmi alebo knedľami a podáva sa ako hlavný chod.

Guľáš sa stal veľmi obľúbeným jedlom, s ktorým kuchári radi experimentujú a vylepšujú ho pridávaním rôznych ingrediencií ako sú huby, kyslá kapusta, slanina, fazuľa, kyslé uhorky či pivo i smotana. Dnes existuje mnoho variácií gulášu, vrátane hovädzieho, bravčového, kuracieho a dokonca vegetariánskeho gulášu. V Maďarsku sa najčastejšie pripravuje "pörkölt," čo je hustejšia verzia guláša, a "bográcsgulyás," čo je tradičný guláš varený v kotlíku na otvorenom ohni.

Náš najobľúbenejší je práve kotlíkový bravčovo-hovädzí guľáš, na ktorý vám ponúkame recept.

Ingrediencie:

1 kg hovädzieho pliecka, nakrájané na malé kocky
1 kg bravčového pliecka, nakrájané na malé kocky
3 ks veľké cibule, nakrájané na malé kúsky
3 ks strúčiku cesnaku, prelisovaný
10 dkg slaniny, nakrájané na malé kocky
3 ks väčšej mrkvy, nakrájané na kolieska
2 ks čerstvej zelenej papriky, nakrájané na malé kúsky
4 ks stredne veľké paradajky, nakrájané na malé kúsky
5 stredne veľké zemiaky, nakrájané na malé kocky
hrsť sušených hríbov
2 lyžice mletej sladkej papriky
½ lyžičky mletej rasce
½ lyžičky mletého čierneho korenia
soľ podľa chuti
3 lyžice bravčovej masti
1 lyžička majoránky
čili podľa chuti

Postup:

V kotlíku rozohrejte masť a osmažte slaninu a cibuľu dozlatista. Pridajte cesnak a rascu a krátko opražte. Pridajte kocky hovädzieho mäsa a smažte, kým sa mäso nezatiahne zo všetkých strán.
Následne vmiešajte mletú sladkú papriku, čierne korenie, soľ, čerstvú papriku a paradajky. Dobre premiešajte. Prilejte dostatok vody, aby bolo mäso ponorené. Priveďte do varu, znížte teplotu a nechajte dusiť pod pokrievkou na miernom ohni asi hodinu. Potom pridajte bravčové mäso a nechajte dusiť ďalšiu hodinu, následne pridajte mrkvu, zemiaky a sušené hríby, a varte až kým všetko nezmäkne. Guláš občas premiešajte a v prípade potreby pridajte viac vody. Na záver ak je už všetko mäkké môžete na zahustenie pridať jeden väčší na jemno nastrúhaný zemiak a nechajte prevrieť 5-10 minút.
Hotový guláš podávajte horúci, ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou, s chlebom alebo inou obľúbenou prílohou.

Dobrú chuť.

Comments (0)

No comments at this moment