- today
- label Novinky
- favorite 0 lajkov
- comment 0 komentárov
Čerstvý chlieb či rožok s bôčikovou alebo pečeňovou paštétou – vynárajú sa vám pri pomyslení na to spomienky na detstvo, na dlhé výlety, na akúkoľvek turistiku v dospelosti alebo rekreačnú prechádzku v zrelom veku, keď ste si takúto pochúťku poctivo zabalili so sebou do batoha? Alebo vám to pripomenulo tradičnú zabíjačku, ktoré ste zažili u babky a dedka na dedine, kde ste prvýkrát ochutnali najlepšiu pečeňovú paštétu?
Zaujímavosťou je, že už staroveký Egypťania a Rimania boli známi svojou láskou k jedlám z pečene. Vtedy sa pečeň používala v rôznych pokrmoch, vrátane paštét. Pečeň sa tiež zvykla kombinovať s figami a neskôr ďalšími prísadami, ako sú brandy či koňak, huby alebo brusnice, čo bolo akousi prvou verziou dnešných moderných pečeňových paštét.
Vo Francúzsku sa napríklad pečeňová paštéta stala významným kulinárskym umením. Francúzski kuchári zdokonaľovali recepty a techniky prípravy pečeňových paštét a v 17. storočí sa v Lotrinsku objavila slávna „pâté de foie gras“, čo je paštéta z husacej alebo kačacej pečene. Tento delikátny pokrm sa rýchlo rozšíril po celom Francúzsku a stal sa symbolom francúzskej kuchyne. Dnes sú paštéty podávané aj ako predjedlo alebo súčasť rôznych jedál v rôznych luxusných reštauráciách.
V rámci rodiny je domáca pečeňová paštéta skvelý spôsob, ako pripraviť pečeň, ak vám alebo vaším deťom nechutia klasické recepty z pečene. Je totiž veľa dôvodov, prečo by ste pečeň jesť mali. Je to nutrične bohatá superpotravina, ktorá má vysoký obsah živín ako železo, vitamíny A, B a K. Obsahuje tiež selén, zinok, meď a fosfor.
Aj keď je zatracovaná kvôli hromadeniu sa škodlivých látok v nej, je výborným zdrojom železa. Keď trpíte anémiou, práve 100 g pečene pokryje dennú dávku železa.
Vyskúšajte si niekedy vyrobiť menej kalorickú a nenáročnú na prípravu domácu pečeňovú paštétu z kuracích pečienok podľa nášho receptu.
Ingrediencie:
500 g kuracie pečienky (najlepšie chladené)
3 polievková lyžica masla (na restovanie cibule) + 100 g masla (ku mixovaniu paštéty)
1 ks väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
cca 150 ml šľahačková smotana
mletá červená paprika, mletá rasca, čierne korenie, soľ, čerstvý tymián a rozmarín
Postup:
Kuracie pečienky umyjeme, osušíme a odblaníme. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame nadrobno, ošúpaný cesnak roztlačíme. Na panvici si roztopíme maslo, pridáme cibuľu a orestujeme do sklovita. Pridáme kuracie pečienky, ktoré si prudko opečieme z každej strany, aby sa zatiahli. Vo vnútri by mali ostať ružovkasté.
Tak znížime teplotu, pridáme korenie a bylinky (okrem soli), roztlačený cesnak. Kuracie pečienky ešte chvíľu restujeme, aby sa tekutina odparila. Pozor, ak by sme ich restovali pridlho, pečienky by zhorkli. Necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme.
Na záver do domácej paštéty pridáme šľahačkovú smotanu, ktorá paštétu zjemní, potom primixujeme zmäknuté maslo, ktoré paštétu ešte spojí. Pečeňovú paštétu dochutíme soľou, rozmixujeme do krémovej konzistencie.
Najlepšie chutí na druhý deň, keď prejdú všetky chute. Ak si ju sterilizujeme, dobre uzavreté poháre vložíme do vodného kúpeľa, varíme 20 minút, vydrží aj zopár mesiacov.
Dobrú chuť!
Súvisiace produkty
Čierne korenie celé, 1000 g
Korenie a zmesi od Českého dodávateľa Amerex Praha s tradíciou od roku 1992, pre veľkovýrobcov...
Graef tyčový mixér HB 502, čierny
Tyčový mixér značky Graef s trojdielnym príslušenstvom.
Paprika pálivá, 1000 g
Korenie a zmesi od Českého dodávateľa Amerex Praha s tradíciou od roku 1992, pre veľkovýrobcov...
Paris mlynček na korenie, čokoládový, 50 cm
Klasický drevený mlynček Paris z bukového dreva s tradičným mlecím mechanizmom.
Komentáre (0)