Škvarková nátierka u nás patrí k tým najpopulárnejším nátierkam vôbec. Je jemná, krásne vonia a chutí skvele len tak natretá na chlebe, ale tiež napríklad na chlebíčkoch. Dá sa pripraviť na niekoľko spôsobov, náš najobľúbenejší recept je práve ten kde sa do nátierky pridáva, okrem iného aj varené vajíčko.

Škvarky sú obľúbenou zabíjačkovou pochúťkou v mnohých kuchyniach po celom svete. Napriek tomu, že samotné škvarky poznajú snáď všetci, nie každý vie, ako sa vôbec vyrábajú. Príprava škvarkov začína zobratím kúska bravčovej masti. Táto masť sa naseká na malé kúsky, potom sa dá do hrnca a pri miernom zahrievaní sa masť začne taviť a uvoľňovať tuk, zatiaľ čo sa kôrka postupne stáva chrumkavou. Počas tohto procesu sa sadlo aj kôrka farbí do zlatistej alebo hnedej farby, čo pridáva škvarkom charakteristickú chuť a vôňu. Akonáhle sú škvarky dostatočne chrumkavé a zlatisté, vyberte ich a nechajte na papierovom obruse, aby sa odsal zbytočný tuk. Škvarky možno použiť ako chutnú prílohu k jedlu alebo slúžia ako chrumkavá náplň do pečiva  či chleba.

Chutné škvarky si môžete vyrobiť doma z kusu sádla, aj bez zabíjačky, alebo si škvarky kúpiť v supermarkete, u mäsiara alebo na trhoch.

Čo budete na škvárkovú nátierku potrebovať:

200 g škvarku

1 ks malá cibuľa

1 ks strúčik cesnaku

3 ks stredne veľká kyslá uhorka

50 g kapie

1 ks vajíčko uvarené natvrdo

1 čajová lyžička horčice

Mleté čierne korenie (podľa chuti)

Sladká mletá červená paprika (podľa chuti)

Soľ (podľa chuti)

Príprava škvarkovej nátierky je naozaj jednoduchá a rýchla. Cibuľu aj cesnak si očistite a pokrájajte najemno pripadne použite mixér.

Následne do mixéra pridajte, kyslé uhorky, kapiu, škvarky a znova pomeľte. Na záver pridajte do zmesi vajíčko natvrdo a dochuťte horčicu, soli, červenou paprikou a čiernym korením, všetko spolu poradne pomeľte.

Hotovú nátierku uložte pred servírovaním aspoň na hodinu do chladu. Podávajte ideálne na čerstvom chlebe a veľkú porciu čerstvej zeleniny.

Súvisiace produkty

Komentáre (0)

Nie sú tu žiadne komentáre