- today
- label Novinky
- favorite 0 lajkov
- comment 0 komentárov
Jeseň je krásne pestrofarebné obdobie, ranné hmly, sychravé počasie, denné teploty okolo 10 stupňov, zber hríbov, gaštanov, šípok, jabĺk a ďalších plodov, vo vzduchu cítiť vlhkosť a nové vône, jesenné vône. Každý si spája jeseň s mnoho charakteristikami, a jedlo, ktoré charakterizuje jeseň najviac, je určite hustá teplá polievka, ktorá chutí v jeseni o čosi viac. Druhov hustých polievok je mnoho, medzi naše najobľúbenejšie sýte a zároveň najrýchlejšie na prípravu polievky patrí šošovicová polievka či už so zeleninou alebo na kyslo.

Šošovica je super potravina, obsahuje vysoký podiel bielkovín, vitamínov a minerálnych látok a svojou špecifickou chuťou a jednoduchou prípravou je s veľkou obľubou využívané v kuchyniach po celom svete. Rozlišujeme viacero druhov šošovice, od seba sa líšia veľkosťou semien a takisto aj farbou, ktorá môže byť žltá, oranžová, hnedočervená, zelená či čierna.
Šošovica pomáha pri budovaní svalov, posilňuje výkonnosť mozgu, pomáha predchádzať ateroskleróze, pomáha udržiavať zdravé tehotenstvo, pomáha pri chudnutí, dodáva železo, ktoré ženy strácajú počas menštruácie, atď.
V ČR sa pojedanie šošovice na Nový rok spája s poverou, že to prinesie šťastie a peniaze počas celého roka.
Šošovica je jedna z potravín, ktorú sa oplatí mať vždy v špajze. Chutný a sýty obed pripravíte za 30 minút. Šošovicový prívarok s volským okom, šošovicová polievka na kyslo alebo šošovicová polievka s koreňovou zeleninou či indická šošovica dhal? Ktoré je Váše obľúbene jedlo?
Šošovicová polievka s koreňovou zeleninou

Ingrediencie:
250 g zelenej šošovice
50 g červenej šošovice
1 cibuľa alebo menší pór
3 mrkvy
1 plátok zeleru
7 zemiakov
Olej
Soľ
Bobkový list
Kmín
Ligurček
Majoránka
Zeleninu si ošúpte, cibuľu a zemiaky nakrájajte na kocky, mrkvu a zeler nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Na oleji si opražte cibuľu, následne pridajte zvyšnú zeleninu a koreniny.




3-4 minúty popražte, pridajte zelenú šošovicu a zalejte vodou. Nechajte variť 10 minút a tak pridajte červenú šošovicu. Varte ďalších 10 minút, červená šošovica celú polievku zahustí a zintenzívni v polievke chuť šošovice.



Niekto má rád pridať do polievky aj nejakú údeninu ako klobásu či kus údeného masa, kľudne môžete pridať, hneď na začiatku varenia k cibuli, polievka bude mať zase inú chuť.
Šošovicová polievka na kyslo
Rýchla a sýta polievka, na ktorej si pochutnajú všetci, ktorú môžete servírovať aj ako hlavné jedlo.

Ingrediencie:
7 zemiakov
250 g zelenej šošovice
1 cibuľa
200 g gazdovskej slaniny
250 ml kyslej smotany
2 pl hladkej múky
1 bobkový list
Soľ
2 pl bravčového sádla alebo oleja
Postup:
Na malé kocky nakrájané zemiaky si dáme do hrnca spolu so šošovicou, soľou, bobkovým listom a zalejeme 1,5 litrom vody. Nechajte variť 20 minút.



V druhom hrnci si na olejo opražte slaninu a cibuľu, ktorú ste si nakrájali na malé kúsky. Následne prisypte múku, pol minúty osmahnite. V pohári so rozmiešajte 2 dcl vody s 250 ml kyslej smotany a túto zmes následne vlejte do hrnca k opraženej slanine a cibuli a nechajte prevrieť.



Následne túto zmes vlejte do hrnca k uvarej šošovici a zemiakom, a nechajte prevrieť. Kľudne môžete dochuť ešte 2 pl octa, ak preferujete výraznejšiu kyslejšiu chuť.


Súvisiace produkty
Graef tyčový mixér HB 501, biely
Tyčový mixér značky Graef s trojdielnym príslušenstvom.
Nové korenie mleté, 1000 g
Korenie a zmesi od Českého dodávateľa Amerex Praha s tradíciou od roku 1992, pre veľkovýrobcov...
Oskard univerzálny kuchynský nôž NK 039, 12,5 cm čepeľ
Nože OSKARD sú zárukou spoľahlivosti vo vašich rukách. Pohodlná rukoväť a dokonale naostrená...
Paris mlynček na korenie, čokoládový, 50 cm
Klasický drevený mlynček Paris z bukového dreva s tradičným mlecím mechanizmom.
































Mäsiarske potreby






























Korenie






















Komentáre (0)