- today
- label Novinky
- favorite 0 likes
- comment 0 comments
Tiramisu tento hriešne chutný taliansky dezert je populárny po celom svete. V každej oblasti Talianska sa však môžete stretnúť s mierne odlišnou ale chuťovo vyšperkovanou verziou tohto dezertu, na ktorej si zaručene pochutnáte. Tiramisu sa tvári ako dezert, ktorý musí mať obrovskú tradíciu. Ale pravda sa má tak, že o ňom pred rokom 1983 nie sú v literatúre žiadne zmienky. Podľa dohadov bolo tiramisu vymyslené v severnom Taliansku behom prvej svetové vojny. Ženy ho vraj pripravovali ako darček na rozlúčku pre svojich mužov, ktorí boli povolaní do boja.
V podstate sa jedná o veľmi jednoduchý a rýchly nepečený dezert, kedy sa do hranatej misky vyskladajú cukrárske dlhé piškóty pokropené kávou a preložia sa nadýchaným krémom z mascarpone. Nakoniec sa dezert posype kakaom a nechá odležať v chladničke minimálne 2 hodiny, aby piškóty nasiakli, krém stuhol a dalo sa Tiramisu pekne krájať na kocky.
Okrem kvalitného silného espressa do ktorého určite pridajte mandľový likér Amaretto sa pri príprave Tiramisu nezaobídete bez našľahaného mascarpone krému. Postup prípravy krému je nasledovný: v prvom kroku našľahajte bielky, hneď potom, čo sa vytvorí riedka pena, pridajte 1-2 lyžice práškového cukru a došľahajte ich do hustej ale zároveň mäkkej peny. Žĺtky šľahajte s cukrom tak dlho, až je pena svetlá. Trvá to dosť dlho na to, aby stálo za to prizvať do akcie kuchynského robota. K žĺtkovej pene následne zašľahajte mascarpone a v poslednom kroku ručné primiešajte vyšľahané bielky. Ak chcete krém ešte viac nadýchaný a odľahčený pridajte vyšľahanú šľahačku. Keď máte krém pripravený, môžete sa pustiť do vrstvenia.
Na spodok nádoby poukladajte piškóty pokropené kávou s Amarettom, tak pridajte vrstvu krému, následne ďalšia vrstva piškót a ďalšia vrstva krému, ktorý nakoniec posypeme kakaom a necháme v chladničke odstáť približne 2 hodiny, aby ste mohli svoje dielo ochutnať.
Na prípravu budete potrebovať:
5 čerstvých vajec
500 g Mascarpone
5 lyžíc práškového cukru
4 lyžice mandľového likéru Amaretto
balenie cukrárskych piškót (ideálne talianské Biscotti Savoiardi)
tmavé holandské kakao na posypanie
250ml šľahačky 33% (voliteľné)
Comments (0)