Poznáte medvedí cesnak (Allium ursinum)? Túto chutnú bylinku s mnohými liečivými a pre ľudské telo prospešnými vlastnosťami mnohí považujú za všeliek a za prírodné antibiotikum. Vyberte sa do lesa a nazbierajte si za hrsť tohto životobudiča. Vyskytuje sa v lužných a listnatých lesoch na vlhších stanovištiach, v teplejších častiach začína rásť už koncom marca približne do začiatku mája. Ide naozaj o veľmi zdravú bylinu, ktorá obsahuje veľa vitamínu A, B, C, minerály ako horčík, zinok, železo a má veľmi silné detoxikačné schopnosti, takže je výborný pri akejkoľvek jarnej detoxikačnej kúre. 

medvedi cesnek

Môže vám pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach ako je vysoký krvný tlak, črevných ťažkostiach ako je zápcha, má veľmi dobré imunostimulačné schopnosti a môže dokonca pomôcť ľuďom trpiacim častými migrénami. Jednoducho medvedí cesnak patrí medzi zlaté bylinkové poklady.

Keďže medvedí cesnak rastie v prírode približne iba mesiac, treba sa ho v tomto období doslova prejesť a využiť jeho liečivé účinky alebo pre tých, ktorý si ho chcú uchovať niekoľko mesiacov v dobrej kvalite môžete si ho vákuovo zabaliť pomocou lištovej vákuovej baličky alebo vyskúšať pripraviť si pesto z medvedieho cesnaku.  

Príprava je jednoduchá, budete potrebovať len: 

150 g medvedieho cesnaku
10 g soli
100 ml olivového oleja

pesto z medvediho cesneku

Listy jeden po druhom umyte, odkrojte tvrdé stonky a nechajte vysušiť na papierovej kuchynskej utierke. Následne použite tyčový mixér a v miske dôkladne vymixujte všetky suroviny. Dajte do skleneného zaváracieho pohára a poriadne zavrite. Takto pripravené pesto vám v chlade vydrží aj pol roka a môžete si kedykoľvek z neho uvariť rýchly, zdravý a chutný obed napríklad cestoviny s pestom posypané kvalitným syrom.

testoviny s pestem a syrem

Najviac si však jeho chuť a účinky užijete keď ho budete konzumovať čerstvý, nakrájaný napr. na obloženom chlebíku, či ako súčasť akejkoľvek nátierky či šalátu. Medzi obľúbené pochúťky s medvedím cesnakom patrí domáce bylinkové maslo, kedy budete potrebovať:

750 ml 33 % šľahačkovej smotany
5 g soli
100 g medvedieho cesnaku
100 g pažítky
20 g žeruchy

Listy medvedieho cesnaku jeden po druhom umyte, odkrojte tvrdé stonky a nechajte vysušiť na papierovej kuchynskej utierke, následne nakrájajte na jemno. Pažítku taktiež umyte a nakrájajte najemno. Žeruchu nakrájajte na menšie časti. V miske si vyšľahajte smotanu, stačí šľahačku šľahať tak dlho, pokiaľ zhustne, zhrudkovatie až sa zrazí, viac-menej šľahajte dovtedy kým sa oddelí mliečny tuk od podmaslia. Z hrudiek tuku, ktoré ostali v nádobe, sceďte podmaslie a vytvorte bochníček masla. Následne do masla primiešajte na jemno nakrájaný medvedí cesnak, pažítku, žeruchu a soľ a chutné bylinkové maslo máte hotové. Najlepšie chutí na čerstvom chlebe či pečivu a s veľkou porciou zeleniny.

medvedi cesnek
pažítka
řežicha
bylinkove maslo

No a prečo sa teda medvedí cesnak volá medvedí? Traduje sa, že je to preto, že medvedí cesnak je vraj prvá bylinka na jar, ktorú jedia medvede, aby si dobili energiu a nabrali vitamíny po dlhom zimnom spánku. Preto pri zbere dbajte na to, aby ste medvedí cesnak nevytrhávali aj s cibuľkami, vždy z jednej rastliny odtrhnite len jeden list, natrhajte si len také množstvo, ktoré zvládnete zjesť či spracovať, aby ste sa medvediemu cesnaku mohli vy aj medvede tešiť aj budúci rok.

medvedi cesnek

Súvisiace produkty

Komentáre (0)

Nie sú tu žiadne komentáre