Espresso

Espresso môžeme smelo považovať za úplný základ. Jedná sa však o základ veľmi solídny. V essprese si Vašu kávu vychutnáte vo všetkej paráde, krásne si užijete jej chuť i vôňu. Ide o 30 ml kávy, ktorá je extrahovaná po dobu spravidla 20-30 sec. Za pôsobenia tlaku 9 barov.

Ristretto

Kafé Ristretto, ktorá je niekedy typicky slovensky nesprávne označované ako "piccolo" je de facto len menšie variantom espressa, konkrétne o objeme 20 ml.

Lungo

Jedná sa o v podstate o esspresso doliate horúcou vodou do väčšieho hrnčeka, zvyčajne v pomere 1: 1, ale záleží na konkrétnom človeku. Obvykle býva horúca voda servírovaná zvlášť aby si dotyčný kávu dolial podľa svojich preferencií. Variantom lunga je tzv. Americano, ktoré je doliať vodou ešte trochu viac, niekedy až v pomere 1: 5.

Capuccino

Jedná sa o nápoj s objemom 150-180 ml a jedná sa o espreso s horúcim mliekom a mliečnou penou navrch. V poslednej dobe sa však namiesto mlieka a peny presadzuje vysoká vrstva mliečnej mikropeny, ktorá sa navyše na povrch zdobená rozličným sypaním.

Latte

Latte sa pripravuje do veľkého hrnčeka s objemom 250 ml s mliekom a mliečnou penou navrch. Stretnúť sa môžete aj s variantom latte macchiato s veľkou vrstvou mliečnej peny, ktorá vzniká našľahaním mlieka vodnou parou.

Mochaccino

Jedná sa o kávu s mliekom, ochutenou väčšinou čokoládovým sirupom a niekedy sa tiež môžeme stretnúť s rôznymi posypy (škorica, čokoláda) na dochutenie.

Flat White

Jedná sa o dvojité espresso doplnené cca centimetrom mlieka a mliečnej peny. Tento spôsob prípravy kávy sa zrodil na novom Zélande a v Austrálii a u nás sa v poslednej dobe teší značnej obľube.

Výber druhu kávy a jej prípravy záleží len a len na Vašej chuti a preferenciách. Nenechajte si Váš pôžitok v žiadnom prípade pokaziť „hipsterskými“ trendami a smelo objavuje všetko, čo Vám dobrá káva môže ponúknuť. Platí to nielen o druhoch, ale aj o podnikoch, kde je káva pripravovaná. Tak užívajte!

Comments (0)

No comments at this moment