Zľava na všetky výrobky značky MAXIMA
Využijte zľavu -7,5 % na všetky výrobky značky MAXIMA. Zľavová akcia začína 18.11. 2024 a trvá do polnoci 2.12.2024, zľava Vám bude automaticky odrátaná v košíku. MAXIMA má naozaj pestrú ponuku výrobkov, či už sa jedná o zariadenia do domácností ako sú napríklad kávovary či mixéry ale ponúka aj mnoho nevyhnutného zariadenia pre gastro prevádzky ako sú napríklad vakuové baličky, krájačky, mlynčeky, grily atď. Stačí si len vybrať.
Poklad zvaný tekvica
Pôvod tekvice je v Strednej a Južnej Amerike odkiaľ sa dostala do sveta a s veľkou obľubou sa pestuje aj v našich končinách, či už ako super potravina, ako symbol jesene alebo pre zábavu, veď kto by nepoznal vyrezanú strašidelnú tvár s blikajúcou sviečkou? Tekvica získala svoje meno z gréckeho slova „pepon“, čo znamená veľký melón. Jej účinky poznali a využívali už Indiáni. Jedli nielen jej plody, ale aj listy a semienka. Z vitamínov má v tekvici zastúpenie vitamín A, B, C, E, K, z minerálov vápnik, horčík, sodík, fosfor, zinok, železo, betakarotén.
Ponorte sa do sveta domácich šišiek
Zvonku sú chrumkavé a zlatisté, vnútri nadýchané, vláčne, hodvábne, nenasiaknuté tukom. Najlepšie chutnajú čerstvo vypražené, poprášené práškovým cukrom a navrchu dochutené domácim malinovo-ríbezľovým lekvárom. To sú pravé kysnuté šišky známe tiež ako kreple. Lacné a chutné jedlo, ktoré nesmelo chýbať na žiadnej zabíjačke už dávno v minulosti. Vďaka svojej chuti a jednoduchosti prípravy sú šišky obľúbené aj v dnešnej supermodernej dobe.
Zabíjačkové špeciality – ktoré sú vaše naj?
Blíži sa obdobie tradičných domácich zabíjačiek. Kedysi sa zabíjačky robili na dedine výhradne v chladnejšom období, pretože mäso sa mohlo dlhšie spracovávať a masové výrobky aj dlhšie uchovávať. Dnes si však zabíjačku môže dopriať prakticky každý, či v meste, alebo na vidieku, aj keď žiadne prasa nechová. Celé prasa alebo len polovicu, či menšie množstvá mäsa si môžete objednať u mäsiara a vyrobiť si chutné domáce špeciality, bez použitia rizikovej chémie a podľa vlastných overených receptov.
Čas na horúcu čokoládu je tu
Chladnejšie jesenné dni nás nabádajú k tomu, aby sme si telo zahriali teplejšími jedlami či nápojmi. Okrem kvalitnej kávy či čaju medzi veľmi obľúbené jesenné nápoje patrí varené víno či horúca čokoláda. Prekvapte svojich najbližších a pozvite ich k vám na záhradu na šálku horúcej čokolády. Základný recept na horúcu čokoládu je veľmi jednoduchý. Následne stačí pridať jednu či dve ingrediencie navyše a pripravíte nápoj, ktorým ulahodíte každému, od detí až po starých rodičov.
Fermentovaná zelenina – ako na to?
Obdobie nastupujúcej jesene a teplotných výkyvov často preverí našu imunitu. Pri prvých príznakoch prechladnutia siahame väčšinou po citrónoch, a pritom by mnohokrát stačilo zamerať sa na využitie lokálne dostupnej a zdravej zeleniny, akou je napríklad červená repa. Je to zelenina veľmi hodnotná, jej konzumáciou posilníte celý organizmus.
Tiramisu hriešne chutný talianska dezert
Tiramisu tento hriešne chutný taliansky dezert je populárny po celom svete. V každej oblasti Talianska sa však môžete stretnúť s mierne odlišnou ale chuťovo vyšperkovanou verziou tohto dezertu, na ktorej si zaručene pochutnáte. Tiramisu sa tvári ako dezert, ktorý musí mať obrovskú tradíciu. Ale pravda sa má tak, že o ňom pred rokom 1983 nie sú v literatúre žiadne zmienky. Podľa dohadov bolo tiramisu vymyslené v severnom Taliansku behom prvej svetové vojny. Ženy ho vraj pripravovali ako darček na rozlúčku pre svojich mužov, ktorí boli povolaní do boja.
Guláš a nielen maďarský
Slovo "guláš" pochádza z maďarského slova "gulyás," čo znamená pastier dobytka. V ich podaní šlo o hustú polievku s hromadou mäsa, cibule a mrkvy pripravovanou v kotlíku na ohni. Toto jedlo bolo praktické a výživné, ideálne na dlhé cesty s dobytkom. Pravý maďarský guláš obsahuje samozrejme papriku (do Maďarska sa dostala v 16. storočí), ktorá dodala guľášu jeho charakteristickú červenú farbu a špecifickú chuť. Tradične sa servíruje s bielym chlebom. V Česku a na Slovensku sa guláš často pripravuje so zemiakmi alebo knedľami a podáva sa ako hlavný chod.
Pečeňová paštéta - nestarnúca pochúťka
Čerstvý chlieb či rožok s bôčikovou alebo pečeňovou paštétou – vynárajú sa vám pri pomyslení na to spomienky na detstvo, na dlhé výlety, na akúkoľvek turistiku v dospelosti alebo rekreačnú prechádzku v zrelom veku, keď ste si takúto pochúťku poctivo zabalili so sebou do batoha? Alebo vám to pripomenulo tradičnú zabíjačku, ktoré ste zažili u babky a dedka na dedine, kde ste prvýkrát ochutnali najlepšiu pečeňovú paštétu?
Ikonické belgické vafle
Doložiteľné zmienky o vafliach nájdeme už v starovekom Grécku. Reč nie je o vafliach ako ich poznáme dnes, ale o ceste, ktoré sa nepieklo a nesmažilo, ale opekalo sa z oboch strán. Vlastne išlo o variant plochých koláčov. Vylepšovania prípravy a chutí predchodcov vaflí z múky a vody, respektíve mlieka a potom aj z vajec sa ujali Belgičania a Holanďania.
Tradícia pitia kávy a jej príprava
Káva je dnes jedným z najrozšírenejších a najobľúbenejších nápojov na svete, ale jej cesta k popularite bola dlhá a spletitá. Káva pochádza z Etiópie, kde bola objavená okolo 9. storočia. Jedna z najstarších a asi aj najznámejších historiek o objavení kávy rozpráva príbeh pastiera kôz Chaldiho, ktorý si počas ich pasenia na etiópskych pastvinách všimol, že keď kozy požierajú bobule istého kríka, sú nezvyčajne čulé a aktívne. Keď sa neskôr Chaldi podelil o svoje poznatky s miestnym opátom, ten dal z listov a bobúľ uvariť prvý kávový výluh a tak sa začala písať história kávy.
Maďarská klobása takzvaná Čabajka
História výroby maďarskej klobásy je bohatá a siaha hlboko do minulosti, kde sa snúbi tradícia, kultúra a kulinárske umenie Maďarska. Maďarské klobásy, známe ako "kolbász," sú významným prvkom maďarskej kuchyne a ich výroba siaha až do obdobia 9. storočia. Už vtedy boli rôzne druhy mäsa konzervované pomocou solenia a sušenia, čo sú techniky používané aj pri výrobe klobás.